Raport z 09.07
13. dzień misji IGNIS (Docked Day 13)
W trzynastym dniu misji astronauci mogli wziąć głęboki oddech i zebrać siły na ostatni odcinek swojego pobytu na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.
Status realizacji podstawowych celów misji pozostaje na poziomie 87%.
Z czego wynika brak większego postępu wobec wczorajszego raportu? Do statystyki liczymy tylko podstawowe cele misji. Wraz z przedłużaniem się czasu realizacji misji mamy możliwość wykonania dodatkowych sesji technologiczno-badawczych polskich eksperymentów, działań edukacyjnych i komunikacyjnych naszego astronauty. Wspólnie z ESA pracujemy nad tym, żeby pokazać w prosty i dostępny sposób także postępy tych dodatkowych, bardzo ważnych celów misji IGNIS.
Plan na 10.07, czyli 14. dzień misji IGNIS
Załoga Ax-4 ma przed sobą sesje następujących eksperymentów:
- AstroMentalHealth
Opis eksperymentu + wideo z jego autorami: https://plinspace.pl/eksperymenty/1311-astromentalhealth - PhotonGrav
Opis eksperymentu + wideo z jego autorami: https://plinspace.pl/eksperymenty/1307-photongrav - HumanGutMicrobiota (set-up)
Opis eksperymentu + wideo z jego autorami: https://plinspace.pl/eksperymenty/1314-human-gut-microbiota - Bone Health - eksperyment ESA
- Muscle Stimulation - eksperyment ESA
Ciekawostka:
Nie da się ukryć, że dzięki misji IGNIS, cały świat usłyszał już o polskim astronaucie. Jednak nie mniejsze zainteresowanie wzbudzają polskie pierogi. Chyba wszyscy widzieliśmy już Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego próbującego liofilizowanych pierogów w materiale wideo opublikowanym przez firmę Axiom kilka dni temu. Cały materiał dostępny jest pod poniższym linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=WMkFBmj_Rlg
Zanim dojdziemy do samych pierogów, sprawdźmy co właściwie astronauci jedzą w kosmosie?
Co do zasady, żywność dostępna na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej jest pakowana indywidualnie i przechowywana tak, aby jak najbardziej ułatwić przygotowywanie jej w warunkach mikrograwitacji. Niezwykle istotne jest to, aby opakowania były wyprodukowane z niełatwopalnych materiałów, a żywność nadawała się do przechowywana przez długi czas w temperaturze pokojowej.
Wyróżniamy 4 kategorie pożywienia, które jest dostępne dla astronautów przebywających na ISS:
- Żywność pozbawiona wody, w tym m.in. żywność liofilizowana: jedzenie, które jest spożywane po dodaniu zimnej lub gorącej wody. Zaliczamy do nich dania zawierające ryż, makaron, płatki zbożowe i napoje w proszku, w tym m.in. herbata i kawa.
- Żywność termostabilizowana: żywność pakowana w specjalne torebki i puszki. Można je spożywać bezpośrednio z opakowań lub po ich podgrzaniu.
- Żywność naturalna i suszona/półsuszona: żywność, którą można spożywać w postaci niezmienionej, jak np. placki typu tortilla i suszone owoce.
- Przyprawy: sól, czarny pieprz i przeróżnego rodzaju sosy. Co ciekawe, najbardziej popularne przyprawy, czyli właśnie sól i pieprz, które na Ziemi występują w formie malutkich ziarenek, na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej są przetwarzane w postać płynną. Zasada jest prosta - nic, co może się rozkruszyć albo rozproszyć, nie jest na ISS dobrze widziane.
Zgodnie z dziennym harmonogramem, astronauci jedzą 3 pełne posiłki w ciągu dnia. Są to tzw. post-sleep (odpowiednik śniadania), midday meal (obiad) i pre-sleep (kolacja). Przekąski są stale dostępne w ciągu całego dnia.
Wracając do naszych pierogów, to zaliczają się one do puli dań, które uzupełniają codzienne menu spożywane przez astronautów na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Jedzenie to służy nie tylko odżywianiu i utrzymaniu astronautów w zdrowiu, ale pomaga również zmniejszyć potencjalny stres związany z przebywaniem w izolacji z dala od bliskich oraz utrzymaniu dobrego nastroju załogi. Jest ono również doskonałym sposobem na zacieśnienie więzi z innymi astronautami, ponieważ każdemu z członków misji Ax-4 towarzyszy jego własny zestaw potraw związanych z domem i tradycyjną kuchnią z danego kraju, którym wzajemnie się dzielą.
Oprócz słynnych już pierogów, polski astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski zabrał ze sobą na orbitę:
- Zupę pomidorową
- Leczo
- Jabłka z kruszonką